Contactgegevens* Verplichte velden

Ion Science Falco TAC
Vergroot afbeelding
X

Ion Science Falco TACIon Science Falco TAC
Move your mouse over image or click to enlarge

Ion Science Falco TAC

Stationaire PID-monitor voor detectie van TAC's (= PAK's of Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen), waaronder benzeen. Dit toestel is geschikt voor toepassing in extreme weersomstandigheden.

Lees meerLess

Kenmerken

 • De enige stationaire monitor voor PAK's
 • Geschikt voor toepassing in extreme weersomstandigheden
 • Vrijwel vochtongevoelig door de gepatenteerde Fence Electrode Technology en Typhoon Technology
 • Beschikbaar met en zonder geïntegreerde pomp
 • EX d gecertificeerd (II 2G Ex d ib IIC T4 Gb)
 • Instelbare responsfactor
 • RS485 (Modbus®), 4 - 20 mA en relais uitgangen
Meer kenmerken
Beschrijving
De Ion Science Falco TAC bevat een bijzonder nauwkeurige, snelle en ongekend gevoelige PID-sensor met een 10,0 eV lamp/stack voor detectie van alleen Total Aromatic Compounds (TACs of PAK's), waaronder benzeen. Het meetbereik maakt het mogelijk aromatische koolwaterstoffen te detecteren vanaf 0,01 ppm (10 ppb, voor zeer toxische gassen) tot 50 ppm.


Doordat de Falco TAC gebruik maakt van een 10,0 eV elektrode stack in combinatie met een 10,6 eV lamp is het toestel selectiever en reageert het niet op componenten die de meting van PAK's ongewenst beïnvloeden, zoals H2S en NH3. Bij de ontwikkeling van de Falco TAC is bewust gekozen voor een 10,6 eV lamp met een voorzetfilter naar 10,0 eV in plaats van een 9,8 eV lamp. De reden hiervoor is de aanzienlijk langere levensduur en hogere stabiliteit van een 10,6 eV lamp t.o.v. de 9,8 eV variant. Daarnaast maakt een sensor met 10,0 eV het mogelijk om alle aromaten te detecteren.

De PID-sensor in de Falco TAC biedt niet alleen de gepatenteerde Fence Electrode Technology, maar ook Typhoon Technology, wat zelfs de gevolgen van condenserende luchtvochtigheid minimaliseert.
 
De Ion Science Falco TAC is verkrijgbaar zonder pomp (minimaliseert onderhoudskosten) en als gepompte versie, die het mogelijk maakt om gasmonsters aan te zuigen van slecht toegankelijke ruimten. De sensor kan snel en gemakkelijk worden onderhouden zonder dat hierbij de omgeving opnieuw vrijgegeven moet worden. Dubbele ATEX certificering maakt het mogelijk de Falco TAC te onderhouden in een explosiegevaarlijke omgeving, zonder de voeding te onderbreken.
 
Het OLED-display biedt bijzonder hoog contrast. De status-indicatie (groen, amber of rood) is zelfs in fel zonlicht goed zichtbaar.

Responsfactoren

Photo Ionisatie Detectoren (PID) reageren op een breed spectrum van organische componenten. Om een accurate uitlezing te krijgen van het gemeten gas dient de responsfactor van het betreffende gas te worden ingesteld in de gasmonitor. Het toestel wordt gekalibreerd met isobutyleen met een responsfactor van 1,0. Indien een ander gas of gasmix wordt gemeten, zoals bijvoorbeeld benzeen, dan dient de responsfactor te worden bijgesteld om een juiste uitlezing te verkrijgen. U vindt de tabel met responsfactoren terug onder het tabblad 'Downloads'.

De responsfactor van de Falco TAC is standaard ingesteld op 0,5. Deze waarde benadert de responsfactor van de meest voorkomende TACs (PAK's) zoals benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen (BTEX) waarmee direct een betrouwbare uitlezing wordt verkregen.

Toepassing bij benzeen

BenzeenBenzeen is een natuurlijk bestanddeel van ruwe olie. Om de veiligheid van personeel dat werkt in een omgeving waar benzeen kan voorkomen te waarborgen dient de blootstelling aan deze stof binnen nauwkeurig bepaalde grenzen te worden gehouden. Europese wetgeving vereist dat benzeenblootstelling wordt verminderd voor zover praktisch mogelijk. De Belgische grenswaarde voor benzeen is 1 ppm (3,25 mg/m3). De hoge resolutie van de Falco TAC is geschikt voor meting van de concentratie benzeen volgens deze regelgeving.

Benzeen is zeer gevaarlijk. De directe effecten van hoge blootstelling zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid, terwijl langdurige blootstelling aan buitensporige niveaus een directe oorzaak is van leukemie. Behalve dat het een bekend carcinogeen is, wordt benzeen ook geassocieerd met verschillende bloedaandoeningen, zoals bloedarmoede. Het tast ook de lever, nieren, longen, hart en hersenen aan en kan breuken in DNA-strengen en chromosomale schade veroorzaken. Benzeen is echter ook een industrieel belangrijke chemische stof, die een tussenproduct is bij de vervaardiging van verschillende kunststoffen, nylon, harsen en diverse farmaceutica. Als zodanig wordt het in veel fabrieken gescheiden van andere koolwaterstoffen als onderdeel van het petrochemische raffinageproces.

Wanneer de Falco TAC een te hoge concentratie TACs detecteert, weet u nog altijd niet zeker dat benzeen hier deel van uitmaakt. Indien gewenst kunt u vervolgens een benzeen-specifieke meting verrichten met een Ion Science Tiger Select om de exacte concentratie benzeen te bepalen.

Wilt u echter continu selectief benzeen meten met een vaste gasmonitor, dan biedt Ion Science een oplossing in de vorm van de Titan.

De Ion Science Falco is ook verkrijgbaar met een 10,6 eV PID-sensor voor detectie van een breed spectrum van VOC's. Deze versie is verkrijgbaar in 4 meetbereiken van 10 ppm (resolutie 0,001 ppm) tot 3.000 ppm (resolutie 1 ppm). Klik hier voor meer informatie over dit model. 
 

Inbegrepen accessoires
2 x RVS verloop ¾” NPT naar M20 en handleiding

Kenmerken
 • De enige stationaire monitor voor PAK's
 • Geschikt voor toepassing in extreme weersomstandigheden
 • Vrijwel vochtongevoelig door de gepatenteerde Fence Electrode Technology en Typhoon Technology
 • Beschikbaar met en zonder geïntegreerde pomp
 • EX d gecertificeerd (II 2G Ex d ib IIC T4 Gb)
 • Instelbare responsfactor
 • RS485 (Modbus®), 4 - 20 mA en relais uitgangen
Downloads
Prijs op aanvraagVragen, advies of telefonisch overleggen?

Onze deskundige verkoopadviseurs helpen u graag op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Bel 02 - 757 92 44

Vraag een offerte aan voor dit product

Groot aantal nodig van dit product? Vraag offerte aan