Contactgegevens* Verplichte velden

BLAUWE LIJN CAPBs Sens WQ10 set
Vergroot afbeelding
X

BLAUWE LIJN CAPBs Sens WQ10 setBLAUWE LIJN CAPBs Sens WQ10 set
Move your mouse over image or click to enlarge

BLAUWE LIJN CAPBs Sens WQ10 set

Bestelnr: 067700
CAPBs voor het meten van de kwaliteit van systeemwater in verwarmingssystemen. Lees meerLess

Kenmerken

 • Meetsonde met pH-elektrode (zuurgraad), EC-elektrode (geleidbaarheid) en NTC (temperatuur)
 • Meetbereiken: 0 tot 14 pH, 0 tot 50.000 μS/cm en -5 tot 60 °C
 • Resolutie: 0,01 pH, 1 μS/cm en 0,1 °C
 • Berekening van zoutgehalte, totale opgeloste vaste stoffen en hardheid
 • Afmetingen 130 x 43 x 36 mm (H x B x D)
 • Gebruiksduur met CAPBs STm tot 28 uur met 1 set alkaline batterijen
 • Geleverd in kunststof sortimo draagkoffer met test-accessoires en kalibratievloeistoffen
 • CAPBs STm basishandgreep apart verkrijgbaar
 • Alle verbruiksonderdelen zijn los verkrijgbaar
Meer kenmerken
Beschrijving
Wat zijn CAPBs?
Waar App staat voor Application, staat CAPBs voor Capability.

CAPBs zijn modulaire meetinstrumenten. Plaats een CAPBs Sens sensormodule op een handgreep en voer een nauwkeurige meting uit. 

De CAPBs Module basishandgreep geeft extra functionaliteit aan uw meetinstrument. Deze handgreep maakt automatisch draadloos contact met uw BLAUWE LIJN meetinstrument of smartphone/tablet voor weergave en rapportage van meetresultaten. 

De CAPBs Device handgreep is voorzien van een display waarop de meetresultaten direct zijn af te lezen. U kan de sens module zowel aan de boven- als onderzijde monteren, waardoor het display altijd gemakkelijk is af te lezen. De CAPBs Device is standaard voorzien van een interface-module met USB-C en biedt dus geen Bluetooth communicatie. 

Een handgreep is niet standaard inbegrepen in de CAPBs Sens WQ10 set.


Meten van waterkwaliteit met de CAPBs Sens WQ10
Om een beeld te krijgen van de kwaliteit van het systeemwater in een installatie dient u een sample te nemen en hiervan een aantal meetwaarden vast te stellen.

Waarom is de kwaliteit van het systeemwater belangrijk?
Bij centrale verwarming met radiatoren, vloerverwarming en/of lucht/water warmtepompen wordt het water in het systeem gebruikt om het gebouw te verwarmen. De kwaliteit van dit water kan dan ook een grote invloed uitoefenen op de levensduur, het rendement en het functioneren van de installatie. Belangrijke factoren zijn:

 • Zuurgraad - De zuurgraad wordt uitgedrukt in pH met een waarde tussen 0 en 14. Een lage waarde is zuur, een waarde van 7 is neutraal en een hoge waarde noemen we basisch. Een te lage pH-waarde tast de stalen onderdelen en leidingen in de installatie aan, terwijl een te hoge waarde juist de aluminium delen beschadigt.
 • Geleidbaarheid - Een hoge geleidbaarheid van water duidt op de aanwezigheid van vaste deeltjes. Door zuurstof in het water treedt er corrosie (roest) op bij metalen onderdelen en leidingen in de installatie . De roestdeeltjes gaan zwerven in het systeem en bij ernstige corrosie kunnen er zelfs lekken ontstaan. Daarnaast komen er ook metaaldeeltjes in het water terecht door wrijving en slijtage. De roest- en metaaldeeltjes zorgen ervoor dat het systeemwater zwart wordt en kunnen storingen en verstoppingen tot gevolg hebben. Door de geleidbaarheid van het water te meten, kan de mate van verontreiniging worden vastgesteld.
 • Hardheid - De hoeveelheid kalk in het systeemwater wordt uitgedrukt in hardheid. Zelfs als er relatief zacht water wordt gebruikt in een verwarmingssysteem zal er kalk worden afgezet op diverse onderdelen, zoals de warmtewisselaar. Dit zal niet direct een storing tot gevolg hebben, maar heeft wel een negatieve invloed op het rendement van de installatie. Slechts 1 mm kalkafzetting heeft al een verhoging van 10% in energieverbruik tot gevolg.

Werkwijze
U neemt een sample van het systeemwater op een punt met goede doorstroming en stelt daarvan de pH-waarde, geleidbaarheid en temperatuur vast. De pH-waarde geeft direct de zuurgraad van het water aan. De geleidbaarheid wordt gemeten in micro-Siemens per centimeter (μS/cm). Uit deze waarde wordt het zoutgehalte van het water, het totaal van opgeloste vaste stoffen (TDS) en de hardheid van het water berekend. De temperatuur van het water wordt gemeten om de andere meetwaarden te kunnen refereren aan de standaard temperatuur van 25 °C.

Als er waarden worden gemeten die wijzen op een te grote afwijking van de zuurgraad of te veel verontreiniging, dan kunnen er corrigerende maatregelen worden genomen door het gebruik van speciale filters voor verwijdering van vuil en/of het toepassen van speciale toevoegingen aan het systeemwater die de pH-waarde en hardheid aanpassen en stabiliseren. Volg hierbij de richtlijnen van de fabrikant of VDI 2035. Controle van het systeemwater hoort bij het periodiek onderhoud van de hele installatie. Met de opgeslagen meetrapporten kunt u de kwaliteit monitoren en tijdig maatregelen nemen.

Kalibratie en onderhoud
Om goede meetwaarden te verkrijgen is het belangrijk om de pH-sensor minstens elke 2 weken te kalibreren en de geleidbaarheidsensor elke maand. Hiervoor wordt de CAPBs Sens WQ10 geleverd in een handige draagkoffer met daarin diverse kalibratievloeistoffen en bijbehorende maatbekers. Hiermee kan het toestel worden gekalibreerd op 1413 µS/cm, 12,88 mS/cm, pH 4,00 en pH 7,00. Daarnaast bevat de set een flesje gedestilleerd water en doekjes voor reiniging van de sensor, evenals een speciale kaliumchloride vloeistof voor in de beschermkap van de sensor. Deze vloeistof in de beschermkap zorgt ervoor dat de pH-sensor niet beschadigd raakt. De onderdelen van de kalibratieset zijn uiteraard ook los verkrijgbaar.


CAPBs handgrepen
Wissel gemakkelijk tussen alle beschikbare CAPBs Sens door gebruik te maken van de CAPBs Module basishandgreep of de CAPBs Device handgreep.

De CAPBs handgrepen zijn voorzien van handige magneten op de behuizing, waarmee het instrument tijdens gebruik op een metalen ondergrond, zoals de mantel van een cv-ketel, kan worden bevestigd. 

Communicatie met CAPBs
De communicatie tussen de CAPBs Module handgreep en het apparaat waarop de meetwaarden worden uitgelezen geschiedt draadloos via Bluetooth Smart. Hieronder ziet u welke BLAUWE LIJN instrumenten hiervoor geschikt zijn. 

BLAUWE LIJN instrument Geschikt voor CAPB Module
Soort Type Ja Nee
Rookgasanalyse Bluelyzer ST  
Eurolyzer STe  
Eurolyzer STx  
Multilyzer STe  
Multilyzer STx  
Maxilyzer NG  
Maxilyzer NG plus  
Druk(verschil)meting S2600-serie  
S4600-serie  
S4600 ST-serie  
Temperatuurmeting S2600-12K(D)  
S4600 ST-12KD  
Binnenklimaatmeting RHT-serie  
BlueAir ST    
Gaslekdetectie GSP 3 (flex)  
Als u gebruik maakt van de CAPBs Device handgreep kunt u een QR-code genereren op het display. Met de EuroSoft Live App op uw smartphone of tablet kunt u deze QR-code scannen en een meetrapport maken dat u vervolgens kunt delen via mail, social media, etc.
 
EuroSoft Live App

Screenshot EuroSoft LiveMet de EuroSoft Live App kunt u een CAPBs Module draadloos uitlezen met uw smartphone of tablet. De communicatie vindt plaats door middel van een Bluetooth Smart verbinding. Bij gebruik van meerdere CAPBs dient u een keuze te maken uit de beschikbare Bluetooth verbindingen en hier de juiste CAPBs te selecteren. Het is niet mogelijk om met meerdere CAPBs gelijktijdig verbinding te maken.

De EuroSoft Live App geeft de meetwaarden en menu’s weer zoals op een BLAUWE LIJN meetinstrument, inclusief de bediening.

U kunt de actuele meetwaarde(n) uitlezen, evenals de maximaal en minimaal gemeten waarde. Het is ook mogelijk om meetwaarden gedurende een periode te dataloggen met een instelbaar interval. Met de deelfunctie kunt u een screenshot of de gelogde meetwaarden delen via e-mail, WhatsApp of social media, zoals Facebook en LinkedIn.

Indien gewenst kunt u de gelogde meetwaarden importeren in Microsoft Excel, waarna op eenvoudige wijze grafieken kunnen worden gemaakt.

Als u gebruik maakt van de CAPBs Device handgreep kunt u met deze app een meetrapport maken door een QR-code te generen met de CAPBs Device en deze te scannen.

De EuroSoft Live App kunt u GRATIS downloaden via onderstaande links.

 

 
Inbegrepen accessoires CAPBs Sens WQ10 set
 • Sortimo kunststof draagkoffer voor CAPBs Sens WQ10 met ruimte voor de STm basishandgreep en accessoires
 • CAPBs Sens WQ10
 • Beschermkap voor sensor met vloeistofreservoir
 • Gedestilleerd water 100 ml
 • Kaliumchloride 3 mol/l (bewaarvloeistof sensor) 50 ml
 • Kalibratievloeistof pH 7,00, 100 ml
 • Kalibratievloeistof pH 4,00, 100 ml
 • Kalibratievloeistof 12,88 mS/cm (25 °C) 100 ml
 • Kalibratievloeistof 1,413 mS/cm (25 °C) 100 ml
 • Testvloeistof voor waterhardheid met testbeker
 • Maat- en testbekers
 • Papieren tissues voor reiniging sensor
 • Handleiding

De CAPBs Module basishandgreep of CAPBs Device handgreep is niet inbegrepen in deze set!

Alle onderdelen van de set zijn apart verkrijgbaar:

Bestelnummer Omschrijving Prijs 2020 excl. BTW
067700 CAPBs Sens WQ10 set € 489,-
M090251310 CAPBs Sens WQ10 (los) € 387,-
067610 CAPBs Module basishandgreep € 154,-
067800 CAPBs Device handgreep € 355,-
Vervangingsonderdelen  
524353 Sensorkop WQ10  € 83
500907 Sortimo kunststof draagkoffer  € 51,50 
524405  Kaliumchloride 3 mol/l (bewaarvloeistof sensor) 50 ml € 7,10
524407  Kalibratievloeistof 1,413 mS/cm (25 °C) 100 ml € 10,30 
524408  Kalibratievloeistof 12,88 mS/cm (25 °C) 100 ml € 10,30 
524410  Kalibratievloeistof pH 4,00, 100 ml € 6,80 
524411  Kalibratievloeistof pH 7,00, 100 ml € 6,80 
524412  Gedestilleerd water 100 ml € 4,59
511150  Testbeker voor pH 7,00 kalibratie € 4,90 
511151  Testbeker voor pH 4,00 kalibratie € 4,90 
511152  Testbeker voor 1,413 mS/cm kalibratie € 4,90 
511153  Testbeker voor 12,88 mS/cm kalibratie  € 4,90 
511154  Maatbeker voor gedestilleerd water € 4,90 
511155 Samplebeker voor testen van systeemwater  € 4,90
524683 Testvloeistof voor waterhardheid  € 17,25 

  

Kenmerken
 • Meetsonde met pH-elektrode (zuurgraad), EC-elektrode (geleidbaarheid) en NTC (temperatuur)
 • Meetbereiken: 0 tot 14 pH, 0 tot 50.000 μS/cm en -5 tot 60 °C
 • Resolutie: 0,01 pH, 1 μS/cm en 0,1 °C
 • Berekening van zoutgehalte, totale opgeloste vaste stoffen en hardheid
 • Afmetingen 130 x 43 x 36 mm (H x B x D)
 • Gebruiksduur met CAPBs STm tot 28 uur met 1 set alkaline batterijen
 • Geleverd in kunststof sortimo draagkoffer met test-accessoires en kalibratievloeistoffen
 • CAPBs STm basishandgreep apart verkrijgbaar
 • Alle verbruiksonderdelen zijn los verkrijgbaar
Downloads
€ 497,-
Alle prijzen zijn netto, per stuk, excl. BTW, Recupel inbegrepen. Wijzigingen voorbehouden.Vragen, advies of telefonisch overleggen?

Onze deskundige verkoopadviseurs helpen u graag op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Bel 02 - 757 92 44

Vraag een offerte aan voor dit product

Groot aantal nodig van dit product? Vraag offerte aan

Aanbevolen accessoires